De grootste illusie
van vandaag de dag

Ok.. omdat je op het artikel hebt geklikt zal ik je METEEN belonen met het antwoord op de vraag van wat dan die über-grote illusie is die we massaal geloven.

 

Mensen over de hele wereld geloven nog steeds in de illusie dat, wat er buiten je gebeurt, bepaalt hoe jij je voelt. Dat de externe wereld op de een of andere manier van invloed is op onze gedachten en emoties. Als in: oorzaak-gevolg.

 

Visualiseer eens hoe jij waarschijnlijk bij de volgende situaties zou reageren:

  • Een medeweggebruiker in een flinke auto snijdt jou en je gezin gevaarlijk af
  • Een collega heeft zich voor de zoveelste keer niet aan jullie afspraak gehouden
  • Je partner begint weer over dat “ene dingetje”.. net als jij lekker wil gaan ontspannen

 

Misschien kun je het bij de ene situatie makkelijker voorstellen dan bij de andere. Maar als je eerlijk bent, wat geloof je dan in die situatie? JUIST! Dat die situatie of dat persoon logischerwijs de oorzaak is van jouw gemoedstoestand.

 

Dat is de illusie.

We hebben namelijk gedachten over dat soort situaties en die gedachten geloven we. En omdat we ze geloven ontstaat er weerstand tegen het huidige moment, wat weer leidt tot de emotie die je in je lichaam voelt.

Kortom; wat jij gelooft over de wereld, bepaalt hoe jij je voelt. En daarmee creëer jij dus ook meteen jouw volledig unieke ervaring van het leven.

 

Wat nou als we dit principe allemaal echt zouden begrijpen?

En niet enkel intellectueel begrijpen, maar er echt naar zouden kunnen leven?

Wat zou de impact zijn voor hoe we met elkaar omgaan in onze samenleving, in onze relaties privé en op het werk?

Wat denk je dat er gebeurt als mensen het diepe inzicht krijgen dat gedachten maar 1 richting op gaan: namelijk van binnen naar buiten. Wij creëren continu onze eigen ervaring.

 

Communicatie verandert volledig wanneer de deelnemers van een gesprek dit principe volledig begrijpen.

Stel je eens voor wat dit voor jouw relaties, privé en op het werk, zou betekenen!

Ik durf namelijk te beweren dat 100% VAN ALLE PROBLEMEN die tussen mensen ontstaan, uit het onbewust geloven van deze illusie voortkomen: JIJ, de ANDER, de SITUATIE laat mij zo voelen en daarom beVries ik, Vecht ik of Vlucht ik… en daardoor werken we eigenlijk niet meer samen. We zijn aan het verdedigen of aanvallen. Of we slaan volledig dicht, waardoor de samenwerking en creativiteit (SYNERGIE) ver te zoeken is.

 

De enige echte vraag is dus eigenlijk: “Hoe krijgen we deze hardnekkige illusie de wereld uit?” 

Nou, je weet wat ze met die eerste mensen hebben gedaan die beweerden dat de Aarde rond was, toch?

Gelukkig ben ik daar niet zo bang voor!

 

Vanaf juni ga ik met particulieren en organisaties in Nederland aan de slag om effectieve communicatie te begeleiden. Verantwoordelijkheid en leiderschap over onze eigen situatie nemen, daar gaat het om! Het “van binnen naar buiten”-principe, dat ik hier zojuist beschreef, is daar een belangrijk onderdeel van.

Ben je benieuwd hoe dat er precies uit gaat zien, stuur me dan een berichtje!